Draw-series ;)


Comicsetter var det et program som het en gang. Pussig navn, kanskje - man setter da ikke tegneserier? Men saken er den at firmaet som sto bak, tidligere hadde laget et DTP-program som het Pagesetter, og da "måtte" jo resten av "kreativitetsserien" deres også hete noe med "setter". Først kom animasjonsprogrammet Moviesetter, hvos man forsøkte å rettferdiggjøre navnet ved å kalle noen av komponentene i en animasjon "sets". Dette programmet er for øvrig ansvarlig for at kunstnere som Eric Schwartz ble kjent for verden (Han ville antagelig blitt kjent uansett, men på en annen måte og mindre utbredt), så det var tross alt en mening i det. Men et spesialprogram for å lage tegneserier? Vel, det hadde i hvert fall funksjoner for å sette inn figurer på bakgrunner og forandre figurene uten at det gikk ut over bakgrunnene, men det kan jo et vanlig tegneprogram også gjøre nå for tiden. Det var en merkelig funksjon for tekstbobler som krevde at man laget boblen først og så satte inn tekst, og den eneste muligheten for redigering av selve boblen etterpå var å dra enkeltpunkter rundt omkring, og det hadde i grunnen vært greiere å lage boblen med et vanlig tegneprogram. Det er i grunnen ganske betegnende at mens Moviesetter-animasjoner fortsatt er utbredt ca. ti år etter at (den eneste versjonen av) programmet ble til, har jeg ALDRI sett en eneste Comicsetter-serie bortsett fra noen halvhjertede forsøk i anmeldelser av programmet!

Nok om det. Programmet fulgte med på kåvverdisken til et magasin en gang, og jeg eksperimenterte litt med det før jeg fant på noe nyttig å gjøre. Bildet øverst på siden er ett av mine første verk (standard figur med endret hudfarge på standard bakgrunn, det eneste originale er teksten som fleiper litt med figurens stilling). Hvis du absolutt vil se nærmere på det, komme det fram en større versjon hvis du klikker på bildet.


Etter å ha laget et par enkeltpaneler forsøkte jeg meg på en helside, som du kan se i redusert størrelse til høyre her eller i full (?) størrelse ved å klikke på bildet.

Noen små kommentarer: Alle figurene er standardfigurer som fulgte med Comicsetter, bortsett fra at jeg har endret litt på fargene et par steder. Siden ble lagret i standard IFF-format og finpusset (?) med det langt mer fornuftige programmet Deluxe Paint (Jeg tegnet bl.a fregnene på fyren i nest siste rute, og fjernet margene som Comicsetter insisterer på å lagre en side med.)

Den første ruten fleiper litt med at alle standardfigurene går i undertøy. Det var visst meningen at man skulle tegne på klær selv, men det var det visst ingen som gadd.

Det er også en slags vits i rute 3: Fyren inne i leiligheten synes at en flyvende mann er sprøtt (det er altså meningen at han utbryter "Hva? - en flyvende mann??" og så tenker at det er sprøtt, men jeg har alt vært inne på hvor vanskelig det er å forandre ting etter å ha laget dem i Comicsetter), men han er like sprø selv med den hudfargen! Her er for øvrig den flyvende fyren speilvendt, noe som er ment å indikere at vi ser scenen fra den andre siden av byen.

Når det gjelder forvarslene om en neste episode, kan du ta det med knusende ro!! Og grunnen til at jeg satte postadressen min (som fortsatt er gyldig, forresten, men ingen brevbomber takk!) i siste rute og ikke epostadressen, er selvsagt at dette ble laget for flere år siden før jeg så mye som hadde hørt om Internett... (Noen vil kanskje ønske at jeg aldri hadde hørt om Internett?)

Og for de som ikke har fått god nok forklaring på hvorfor jeg ikke er en berømt serieforfatter, kan kanskje noe av forklaringen finnes i en liten stripe som er det eneste av mine verk som involverer en annen tegner:

"4" The Birds!