Ingen innledning her, les den til del 1! ;)
(9) Nok en gammel fotnote bare for å irritere de som leser historiene i feil rekkefølge...
(10) Dette er samme fotnote som i del 1, som du allerede har lest, ikke sant??
(14) Teleskopord for infrarød lyskaster.
(16) Nordsjøsk for rundkjøring (eng. roundabout).
(17) Det var denne lyden Haralv forvekslet med en sykkel (forrige episode).
(18) Som det også fremgår i del 3 (ibid), er byen inndelt i soner med én skyskraper i hver. Alt over tyve etasjer regnes i denne forbindelse (=bygningsloven) som skyskraper.
(19) Det Haralv tenker på er at enkelte grupper har for vane å benytte andre ord for ting de frykter, såkalte noanavn. I "Jungelboken" av Rudyard Kipling er d.r.b. et n. for ild, som dyrene frykter. På samme måte er Sigjor et n. for Sigruff Jorsalonkel.
(20) Må for all del ikke forveksles med Angeldroftisk VARP, et sprøtt blad jeg drev og ga ut på den tiden.
(21) SamferdselsDepartementet
(100) Les del 1 først! (101)
(101) Akkurat som sist er fotnotene med tresifret nummer nye, de andre stammer fra den tidligere nevnte og aldri utgitte boken.
(102) Heldigvis var det en robust retningsviser, så det tok bare noen sekunder før den kom til bevissthet igjen. (103)
(103) Du trodde kanskje jeg skulle definere en retningsviser her, hva?
(104) Og hvis noen ble forvirret her, så er det fordi denne scenen, faktisk hele første episode, foregår før den dramatiske åpningsscenen, som vi først får se fra en uventet (?) synsvinkel på slutten av annen episode!!
(105) Du husker vel henne? Les del 1 først, har jeg jo sagt!
(106) Som sagt, les del 1, så husker du kanskje at det er papirkurver (med innbygd sublimator) Teofar snakker om.
(107) Nåja, utsatt og utsatt - han hadde nok et par vakter mellom seg og nærmeste inngang...
(108) Folk var fantastisk godtroende da jeg var ung, i hvert fall i historiene mine!
(109) Enda ett av mine "nyord", det er visst ment som adverbsform av glad (!).
(110) Storbyvesener blir aldri særlig gamle; det faktum at TV og Sigruff jakter på dem er bare en medvirkende årsak til dette.
(111) I boken var disse omfattende henvisningene sidehenvisninger, men siden en tekstfil ikke har utvetydige sider kan jeg ikke være mer nøyaktig her... [Med hypertekst kunne jeg selvsagt lagt inn diverse linker på kryss og tvers, men jeg gidder ikke. Noen frivillige?]
(112) Og dermed skulle vi være tilbake på "den andre siden" av scenen denne historien begynte med! Ikke dårlig etter "bare" to kapitler, hva? :-)
(113) For de HELT treige opplyses her at vi nettopp har sett opptakten til den scenen vi allerede har sett to ganger, fra en tredje kant!
(114) Jeg må altså skuffe alle de som trodde at det var et vesen som var på vei i sin nye blodavstøtende polymonocralatdress.
(115) Potimor hadde trykket på den andre skjulte knappen.
(116) Når var det egentlig han fikk vite navnet hans? Godt spørsmål! Han må ha sniklest i manus...
(117) Noen vil kanskje påstå at Greggvald VAR super-lyssky, og det kan det forsåvidt være noe i...
(118) Dette ble som nevnt skrevet før 1975, så 1997 var en forholdsvis fjern fremtid. [Problemet med årstall i fremtidsfortellinger er at de før eller senere blir fortid!]
(119) For å foregripe begivenhetenes gang en smule... (?)
(120) Den sovende leser vil på den annen side ikke ha kommet så langt som hit i det hele tatt. Setteren
(121) Var det noen som la merke til hvor drastisk temperaturen ser ut til å ha sunket i løpet av ettermiddagen? Det har vært en varm dag, men om kvelden (i begynnelsen av kapitlet) er det kjølig nok til å få helten til å tenke på høst!
(122) Noen kan kanskje få den ideen av dette at TV egentlig er et slags videreutviklet (?) sivilforsvar. Vel, det er kanskje ikke så helt bort i natta - de forsvarer i hvert fall sivilister!
(123) Fast montering øker riktignok rekkevidden ytterligere, men nedsetter bevegeligheten, og Sigruff regnet med å bli nødt til å skyte i alle retninger på kort varsel. Dessuten hadde han ikke lang nok sikt til å utnytte maksimal rekkevidde. (For å si det enkelt, så var ikke gaten en kilometer lang!)
(124) Akkurat den natten ønsket han nok at Potimor hadde inkludert en megafon blant spesialutstyret, men de hadde begge regnet med at Sigruff kom til å holde en lav profil... Hvilket skulle bevise det relativt nye visdomsord om at det er, per definisjon, uumlig å legge planer for uventede situasjoner.
(125) Mens jeg skrev av dette her, slo det meg at jeg egentlig aldri har sagt noe om hvordan superlys dreper, eller hva det nå gjør med vesener. Vel, det overlater jeg til leserens fantasi... (Du trodde jeg skulle si noe om det faktum at superlys nå opptrer i stråler mens det tidligere opptrådte i skyer, hva? Vel, muldvarpens våpen er en superlyskanon, som er noe helt annet enn bakkepatruljenes håndvåpen... Eller noe sånt!) :-)
(126) Innenfor den nye ringen, så klart...
(127) Må ikke forveksles med Telefunk!
(128) Hadde ikke du hørt om ham før heller? Egentlig kan jeg ikke fordra historier hvor forfatteren trekker en ny person ut av ermet i siste kapitel og legger skylden for alt på vedkommende, men det fant jeg ikke ut før et par år etter at jeg skrev denne historien...
(129) De må ha skrudd den på etter at de kom inn; ifølge Trygghetssjefens luftkondisanlegg var det jo en varm dag...
(130) Hva skulle vi ungdommelige forfattere gjort uten helvetesmaskiner?
(131) Se fotnote 116 i tredje episode. Jeg har faktisk lest et par tegneserier hvor personer dukker opp men ikke blir navngitt i første episode, og så blir navngitt i resymeet før annen episode! Dette er dog ikke ment som en parodi på slike serier. Vi kan kanskje tenke oss at Teofar kjente igjen Greggvald fordi han hadde sett et bilde av ham et sted... (Det fører riktignok til et ganske pinlig spørsmål om hvorfor ikke Teofar har anmeldt Haralv for lenge siden...) (132)
(132) En mulig forklaring kan være at det ikke ville nyttet fordi det ikke ville være mulig å få noe på ham, men denne gangen er det to ting å finne (se neste avsnitt)...
(133) Både Teofar, Potimor og forfatteren hadde tydeligvis glemt at det bare var sublimatoren Sigruff hadde glemt igjen i overlydsfiskepuddingen! (100)
(134) Det hadde i grunnen vært litt av et kunststykke å stille den tilbake hvis den ikke hadde vært regulerbar! Har du også inntrykk av at jeg brukte litt flere ord enn nødvendig en gang i blant? (Hva mener du med "Hele tiden!"??)