© 1997 Ragnar Fyri. All rights reserved. (Alle til høyre serveres igjen.)


BRØKSANG (?)

Her om dagen sto jeg og telte halvparter på jobben, da jeg la merke til rytmen i tallene. Etter å ha grublet over dette en stund fant jeg på en sang som ser ut til å handle om Sesam-gjengen, og etter hvert fant jeg på en del dialog etc. som omgir sangen for å gjøre den litt mer forståelig (?).

Det begynner med at Tidemann sitter inne på kontoret og grubler. Her på stasjonen er det alltid sang og lek og spøk og moro, tenker han, så av og til lurer han på om det i det hele tatt er noen (bortsett fra ham selv) som vet hva det er å være sur. Av en eller annen absurd grunn bestemmer han seg for å late som han er sur og se hvordan de andre tar det....

Inne på venterommet har de tre "muppetene" fått en gjest som de underholder etter beste evne. Fyren (?) har blant annet fått et par kopper Sesamtoddy, og når Alfa spør om han vil ha mer svarer han etter en del nøling at han kan tenke seg en halv kopp til.

Alfa skjønner visst ikke helt dette uttrykket, for når Leonora kommer inn like etter spør hun hva "en halv" betyr. Leonora, som ikke har overhørt samtalen og derfor ikke vet at det dreier seg om kopper, forklarer at en halv er den ene delen av noe som er delt i to. Dermed erklærer Max at han skal mekke en halv kopp, og før noen rekker å stoppe ham har han tryllet fram en baufil og delt en kopp i to!

Alle får seg en god latter, og gjesten får til slutt en halvfull hel kopp slik han hadde tenkt seg. Til gjengjeld begynner han å fortelle mer om brøker, og snart vet alle både hva en halv, en kvart og en brøk er. Når han kommer inn på at tallet over brøkstreken kalles teller fordi det teller brøkdelene, våkner Bjarne og mener at hvis det som teller kalles en teller, så må han også være en teller! Han har riktignok bare telt hele ting før, men nå skal han jamen begynne å telle brøkdeler også!

Musikk. Bjarne står bak en disk hvor det står en kurv med epler, og ved siden av kurven ligger en kniv og en fjel. I første linje tar Bjarne to epler fra kurven og legger dem på disken, hvoretter gjesten deler et (tredje) eple i to og legger halvparten ved siden av de to.


Bjarne:  En - to... (Gjesten:) to og en halv!
Bjarne:  Jeg er en "teller", jeg lever av tall!
     En gang imellom så tar jeg en trall.
     (Alle teller:) En - to - to og en halv!

Mellomspill. Tidemann kommer inn og lurer på "hva dette er for leven". Alfa svarer begeistret at de lærer om brøker, men Tidemann svarer surt at det blåser han en lang marsj i! I neste vers tar Bjarne vekk det halve eplet og legger opp to til, hvoretter gjesten deler den andre halvparten i to og legger opp en av bitene.

Bjarne:  Tre - fir'... (Gjesten:) fir' og en kvart!
Alfa:   Tidemann blåser en marsj i sin bart!
     Hvis han blir sinna, da blåser han hardt!
     (Alleš teller:) Tre - fir' - fir' og en kvart!
(šAlle unntatt Tidemann altså)

Mellomspill. Tidemann sier "Veldig morsomt! Jeg skal gi dere brøk, jeg!" Han tar kniven og hakker det siste fjerdeparten av eplet i småbiter. Bjarne tar vekk den første fjerdeparten fra disken og legger opp to til, og etter en kort tenkepause tar Max fjelen (som det sønderhakkete eplet ligger på) og heller bitene ned på disken ved siden av de hele. I neste linje gir Leonora Tidemann en klem så han helt glemmer å være sur...


Bjarne:  Fem - seks... (pause) (Max:) Seks og en brøk!! (OAHAHAHA)
Leonora: Tidemann tåler visst ikke en spøk...
Tidemann: Blås meg i barten og kall meg en gjøk!
ALLE:   Fem - seks - seks og en BRØK!!

Stillhet. Mulig at noen lurer på hvilken brøk det er Tidemann har laget, og i så fall blir de nokså forbauset når gjesten sier at det fortsatt er en kvart! Det var jo et kvart eple før Tidemann gikk løs på det, og han har ikke tatt bort noe. Dermed tar han (T.) naturligvis en bit og spiser opp, og etter at de andre har fulgt hans eksempel er det bare hele epler igjen. Bjarne teller og dividerer og finner ut at seks delt på seks er lik ett helt eple til hver, og så tar de hvert sitt og går hver til sitt - freden er gjenopprettet, og i hvert fall noen av seerne har lært noe nytt...


Flere sanger * Forsiden